”Vi är en del av Ezoos familj nu”

dsc_1198_g_
Marie och Mikael Johansson är glada över att vara familjehem åt Ezoo Rashdan från Syrien.

Vintern 2014 tog Marie och Mikael Johansson i Åseda ett viktigt beslut. De bestämde sig för att utöka sin familj från fyra till fem barn. Sedan dess fungerar familjen Johansson som familjehem för nu 17-årige Ezoo Rashdan från Syrien.

Hemma vid köksbordet på Kexagatan i Åseda sitter Marie, 49, Mikael, 54 och Ezoo, 17 och äter bullar. Rabarbersaften i glasen ger en känsla av sommar, trots att gräsmattan utanför huset skiftar i vitt efter nattens snöfall. Syskonen Joakim, 22 och Jacob, 15 spelar tv-spel i ett angränsande rum och de två äldsta barnen, Jesper, 25, och Jessica, 27, bor inte längre hemma.

Ezoo har bott hos Marie och Mikael sedan februari 2014. Han är palestinier och har växt upp i Damaskus i Syrien tillsammans med sin mamma, pappa, sin storasyster och sin lillebror. Som 15-åring kom Ezoo ensam till Sverige efter att ha rest den farliga vägen över Medelhavet med båt.

– De första fem dagarna gick det bra men sedan var vi tvungna att byta till en mindre båt och det började blåsa och regna. Ingen styrde båten och vi trodde alla att vi skulle dö. Inte förrän jag såg bergen i Italien återvände livet, berättar Ezoo och fingrar på sin röda keps som han har bakåtvänd på huvudet.

Marie var den i familjen som först kom i kontakt med Ezoo. Hon började som god man åt honom när han kom till Uppvidinge kommun.

– Jag fick veta att det inte fungerade för Ezoo där han bodde då och vi började prata om att han skulle kunna bo hos oss. Vi provade på i några månader och det funkade så bra att vi fortsatte.

Marie och Mikael har tidigare varit kontaktfamilj åt en familj med tre barn, så de hade viss erfarenhet av att ta emot barn och att ha kontakt med socialtjänsten. Att bli familjehem var därför ett naturligt steg att ta. Och personkemin med Ezoo stämde direkt.

– Vi kunde prata med varandra på ett bra sätt, även om vi fick köra med mycket kroppsspråk och Google Translate i början. Vi ville hjälpa till så att han inte skulle känna sig otrygg. Det har fungerat väldigt bra. Vi är en del av Ezoos familj nu. Och jag har fått en insikt i att alla inte är lika lyckligt lottade, säger Marie och ler mot Ezoo som har slukat ännu en kanelbulle.

Fikat landar gott i magen, för Ezoo ska strax iväg på en av många fotbollsträningar med Åseda IF. Han har nyligen debuterat i A-laget och fotbollsintresset har han gemensamt med två av syskonen i familjen Johansson.

– De känns som mina bröder. Vi tjabbar mycket om fotboll, säger Ezoo och berättar han håller på Real Madrid medan Jacob och Jesper brinner för Juventus.

Ezoo har kämpat för att hans föräldrar och syskon ska få komma till Sverige och nu har han lyckats. Hans mamma, pappa och lillebror har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige, dock inte hans storasyster som har fyllt 18 år. Men trots att hans föräldrar nu kommer till Sverige kommer Ezoo alltid att hålla kontakten med familjen Johansson. Och hans plan är att stanna i Åseda.

– Jag vill gärna bo här och ha ett vanligt liv med fru och två barn. Och jag vill jobba som byggnadsingenjör, säger Ezoo som läser bygg- och anläggningsprogrammet på Uppvidinge gymnasieskola.

Marie och Mikael har inte ångrat sitt val. Att vara familjehem åt Ezoo har gett dem mycket.

– Vi är glada att vi tog det här beslutet. Det ger stor glädje att känna att man hjälper någon annan, sammanfattar Marie.


« Fler nyheter