Randa från Syrien känner sig väl mottagen i Sverige

Randa Al Bagdadi.

Intervju med Randa Al Bagdadi i december 2015.

1. Varför kom du just till Sverige?
Vi har en son, 20 år, som redan bor i Sverige sedan ett och ett halvt år tillbaka.

2. Vad tänkte du om Sverige innan du kom hit?
Jag hade en positiv bild av Sverige – ett land som tar hand om familjer, speciellt barnen. Min son har berättat mycket positivt.

3. Vad tänker du om Sverige nu?
Det finns inget vackrare än det här. Det är som jag föreställde mig.

4. Hur tycker du att du blivit mottagen?
Alla har behandlat oss väl. Det fanns folk som mötte oss på stationen i Malmö med sina gula jackor och de gav oss mat och kläder, speciellt till barnen. De tog oss till ett speciellt rum för att vi skulle lämna fingeravtryck med mera. Hela vägen från Grekland och hit har människor varit vänliga och det har inte varit några problem. Min son som bor i Sverige mötte upp i Malmö och hjälpte oss med det praktiska i kontakterna med Migrationsverket. Vi stannade tre dagar i Malmö innan vi kom till Virestad – jag, min man och våra fyra barn i åldrarna 5-15 år.

5. Vad har du för drömmar om framtiden?
Att min son kan köpa ett hus och att vi ska kunna bo tillsammans och känna oss säkra. Jag trodde aldrig att jag skulle komma till Sverige. Det var så mycket ansvar att ge sig iväg med fyra barn över havet och genom Europa. Jag drömmer också om att kunna återvända till Syrien för att förenas med mina föräldrar och svärföräldrar som idag finns i Egypten och Syrien (som internflyktingar). Jag drömmer om bra utbildning för barnen och att min man ska få jobb. Han gör världens godaste falafel!

Bakgrundsfakta
Namn: Randa Al Bagdadi
Ålder: 36 år
Civilstånd/familjesituation: gift, fem barn i åldrarna 5-20 år
Hemland: Syrien
Ankomst till Sverige: augusti 2015
Bor nu: Asylboendet Björkhaga i Älmhults kommun


« Fler nyheter