Jihan drömmer om en magisterexamen

Jihan Ghwani med familj.
Jihan Ghwani med familj.

Intervju med Jihan Ghwini 2015.

1. Varför kom du just till Sverige?
Alla pratar om att Sverige är ett rättvist land, där alla är lika mycket värda. Liksom de flesta som kommer hit, letade jag efter trygghet. Efter en plats där jag och min familj kan leva ett normalt liv och en trygg plats för min dotter att växa upp på. Min son är född här i Sverige.

2. Vad tänkte du om Sverige innan du kom hit?
Jag tänkte det som alla säger, att Sverige är ett bra och jämställt land.

3. Och vad tänker du om Sverige nu?
Jag tänker att jag hittade det jag letade efter här. Min dotter känner trygghet.

4. Hur tycker du att du har blivit mottagen?
Jag har mött vänliga människor från början, på Migrationsverket och i samhället. En del ville hjälpa oss när vi kom och frågade om vi behövde något. När vi kom hit hade vi inte mycket mer än det vi hade på oss.

Nu jobbar jag halvtid på Bron (mottagningsskolan i Lessebo för nyanlända barn) som studiehandledare. Det är jättebra. Jag får möjlighet att lära mig hur det fungerar på svenska arbetsplatser och jag har lärt känna många människor. Det är bra att ha något att göra och ett bra sätt att lära sig svenska. Många som kommer hit får jobb i kommunen eller erbjuds praktikplats eller liknande. Det är bra för alla.

5. Vad har du för drömmar om framtiden?
Jag vill jobba och studera vidare för att utveckla mitt språk. I Syrien läste jag på universitet i 5 år och jag är färdigutbildad kemiingenjör. Jag tycker mycket om att studera och vill fortsätta här på universitet och ta magisterexamen. Det är också viktigt för mig att mina barn får studera.

Jag trivs bra här och jag vill inte flytta någonstans just nu. Men man vet aldrig vad som händer i framtiden.

Bakgrundsfakta
Namn: Jihan Ghwini

Ålder: 28 år
Civilstånd/familjesituation: Gift med Mohammed. Två barn, dottern Nogam 5 ½ år och sonen Taufik 1 år
Hemland: Syrien
Ankomst till Sverige: november 2013
Bor nu: I Kosta i radhus


« Fler nyheter