Behöver träffa varandra på föräldracafé i Lessebo

Nayham och Saba, båda asylsökande, samtalar i parken utanför handpappersbruket i Lessebo.


Det enda som bryter tristessen på flyktingboendet är att en gång i veckan få komma till språk- och föräldracaféet på handpappersbruket i Lessebo. Det är Saba och hennes barn glada för.

Sedan början på maj träffas asylsökande och nyanlända på Vuxenskolans Språk- och föräldracafé i Lessebo Handpappersbruk, en aktivitet som är finansierad med pengar från länsstyrelsen Kronoberg.

Idag har bland andra Saba, född i Palestina, kommit till caféet med sommarlovslediga barn. Hon har varit i Sverige i sju år men väntar fortfarande besked om uppehållstillstånd. Därför har hon inte fått möjlighet att gå på SFI men en del svenska har hon lärt sig genom barnen.

– Vi vill helst stanna i Sverige. Det är svårt att vänta och inte veta. Migrationsverket vill skicka oss till Irak där barnens pappa bor och är medborgare, men det går inte. Jag kan inte få jobb utan uppehållstillstånd så har inget att göra om dagarna. Jag behöver träffa andra här på caféet, säger Saba.

Dottern Maryam, tio år gammal, tycker om att vara i Sverige.
– Det är bra att bo här. Jag gillar skolan, läraren och att få komma hit och leka. Alla är trevliga.

Språkcaféet är främst för föräldrar – i vanliga fall kommer mellan åtta och tio vuxna – och även om det hittills bara varit kvinnor är män också välkomna.

De behöver träffas utan barn för att få tid att prata om viktiga saker. Syftet med träffarna är också att asylsökande ska träffa dem som varit här en längre tid och utbyta erfarenheter. Ibland är det dock roligt att också barnen kan vara med, säger Anette Olsson, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet vuxenskolan.

Ser fram emot matlagning som aktivitet

Samtalet vid fikabordet börjar röra sig om mat – flera av kvinnorna berättar att de inte äter svensk mat utan lagar rätter från sitt hemland.
– Jag gillar inte svensk mat men köttbullar och potatis har jag smakat på, säger Saba.

Anette Olsson föreslår att de börjar med en ny aktivitet i höst – matlagning där de lär varandra nya rätter och får smaka mat från olika länder. Kvinnorna tycker att det är ett bra förslag.
-Vi försöker att ordna praktiska aktiviteter som att plantera växter och gå till sjön. Matlagning skulle vara bra och handgripligt, vi får hoppas att det blir möjligt att samlas inne i ett kök till hösten, säger Anette.

Efter fikastunden går alla ut till en park för att spela kubb, något barnen visar sig vara duktiga på.

En ljus och en mörk kvinna och ett barn i keps-
Anette Olsson tillsammans med Mouna och från Syrien och Maryam från Irak.

Två barn spelar kubb, den ena kastar. En kvinna håller i ett mindre barn.
Barn på flyktingförläggningen i Kosta och Lessebo spelar gärna kubb.


« Fler nyheter