Från flykting till jobb som kock på åtta månader

 

”Tack jobskills säger Adeeb” I april i år kom Adeeb Deab till Sverige som flykting från Syrien. I september skrev han in sina färdigheter i Jobskills på nätet. Två veckor senare fick han jobb.

Adeeb Deabs påbörjade integration har hittills gått i rasande takt. Åtta månader efter att han anlänt till Sverige arbetar han nu heltid som kock, det yrke han vill arbeta med och är utbildad inom.

Han har 17 års erfarenhet av kockyrket och är medlem i internationella kockförbundet. Med hjälp av arbetsförmedlingens nätverktyg Jobskills, som nu funnits i drygt ett halvår, kunde han lista sina meriter och det gav resultat.

Arbetsförmedlingen har tagit fram ett digitalt verktyg som heter jobskills.se. Där kan man som asylsökande själv fylla i sin tidigare arbetslivserfarenhet och sina kompetenser på sitt hemspråk. När man har registrerat sin profil så får man ett färdigt CV och får det översatt till svenska och dela sin profil med arbetsgivare. Utifrån profilen får du också tips och vägledning om nästa steg.

Verktyget finns tillgängligt på arabiska, engelska persiska, somaliska, svenska och tigrinja.

Syftet är att snabba på etableringen när man får uppehållstillstånd i Sverige.


« Fler nyheter