Fatemehs resa från Iran till Tingsryds kommun

IMG_5249

 

Jag kommer till Träffpunkten i Tingsryd för att träffa Fatemeh Ahmadi som arbetar där, för att få veta lite mer om hur hennes resa till Sverige har sett ut, och vad hon gör nu! Vår intervju blir lite försenad då Fatemeh fått rycka ut till ett tolkningsuppdrag. Det är fullt upp, och jag är där mitt i under en fullspäckad arbetsdag.

Fatemeh är ursprungligen född i Afghanistan men är uppvuxen större delen av sitt liv i Iran där hon bott i cirka 30 år. I Iran levde hon med sin persiska man och totalt fyra barn, tre söner och en dotter. När Fatemehs man dog lämnade hon och hennes barn Iran bakom sig för att söka en tryggare och friare tillvaro i ett nytt land. Det positiva Fatemeh fick veta inför sin resa om Sveriges framtidsmöjligheter, utbildningsrättigheter för hennes barn och inte minst levnadstryggheten gjorde att hon ville komma hit med sin familj, och så blev det i februari 2012. Då kom hon först till Stockholm via Tyskland, och slutligen till en bostad i Ryd i Tingsryds kommun.

Fatemeh berättar att hon trivs mycket bra här i Sverige trots att skillnaderna mellan Iran och Sverige är stora. En väldigt positiv skillnad är rättigheterna för kvinnor här i Sverige, berättar hon.

Hon började snabbt studera SFI (Svenska För Invandrare), och hade efter två år lärt sig ett helt nytt alfabet och kunde skriva, läsa och prata svenska. I Iran pratar man dari och persiska, språk som består av ett helt annat alfabet, så bara det var en stor utmaning, förklarar Fatemeh.

Sedan mars i år arbetar Fatemeh på Träffpunkten i Tingsryd. Där hjälper hon bland annat flyktingar som ännu inte kan språket att lotsas rätt i olika frågor. Det anordnas även träffar och utbildningar av olika slag, dels av kommunen och dels av ABF, i syfte att människor från olika länder även ska träffa svenskar och integreras både språkligt och socialt. Fatemeh berättar att hon dagligen träffar människor från flera olika länder, och att det är ett roligt arbete. Det känns också väldigt givande för henne att kunna hjälpa andra människor på samma sätt som hon fick hjälp på olika sätt när hon kom till Sverige. På träffpunkten har det även startats upp en afghansk förening.

Fatemehs barn går i skolan, från grundskolenivå och upp till gymnasienivå. När hon tänker på framtidsdrömmar så är barnens möjligheter till fortsatta studier, bra betyg och sedermera ett bra arbete i framtiden centralt. Här känner hon att möjligheterna och rättigheterna finns för att det ska vara möjligt. För hennes egen del hoppas hon fortsätta arbeta antingen inom kommunen, eller någon annanstans och kanske även vidareutbilda sig.

Acquisto online cialis i had not come across your web site. People who seem to be able to go medsapotek through a form of response.

Fatemeh känner sig mycket tacksam för de möjligheter hon fått genom att komma till Sverige, och ser positivt på framtiden!

 

Fakta
Namn: Fatemeh Ahmadi
Ålder: 39 år
Familj: fyra barn, tre söner och en dotter
Kommer från: Född i Afghanistan, uppvuxen i Iran

 


« Fler nyheter