Ezoo vill gärna bo och jobba i Åseda i framtiden

Intervju med Ezoo Rashdan 2015.

Ezoo Rashdan, palestinier från Syrien.
Ezoo Rashdan, palestinier från Syrien.

Varför kom du till Sverige?
Syrien är ett trasigt land i krig. Min familj bodde i Damaskus. Där finns ingenting. De kunde inte jobba. Vi hade ingen framtid så jag kom till Sverige.

Hur tog du dig till Sverige?
Jag åkte båt från Egypten till Italien. De fem första dagarna gick det bra. Sedan bytte vi till en mindre båt. Det började blåsa och regna. Ingen styrde båten. Folk fick panik och det var många barn på båten. Alla trodde att vi skulle dö. Livet återvände inte förrän vi såg bergen i Italien. I Italien fick jag först hjälp av Röda korset och sedan reste jag, mest med tåg, genom Frankrike, Belgien, Tyskland, Danmark och sedan till Sverige. Jag hade en kusin i Göteborg som jag åkte till.

Hur bor du nu?
Sedan februari 2014 bor jag i ett familjehem, hos Marie och Mikael Johansson i Åseda. De har fyra barn. Joakim och Jacob bor hemma och Jesper och Jessica har flyttat hemifrån. De känns som mina bröder. Vi tjabbar om fotboll. Jag gillar Real Madrid och Jacob och Jesper håller på Juventus.

Vad var det svåraste med att komma till Sverige?

Språket. Den första månaden i familjehemmet förstod de inte vad jag ville och jag förstod inte vad de sade. Jag har fått använda kroppsspråk mycket och Google translate i början. Marie och Mikael kan ingen arabiska. Men nu går det bra med svenskan.

Vad gillar du med Sverige?
Den svenska kulturen är häftig. Jag har fått fira en massa högtider som jag aldrig har firat förut, som jul och midsommar.

Vad pluggar du?
Jag läser bygg- och anläggningsprogrammet på Uppvidinge gymnasieskola. Jag vill bli byggnadsingenjör.

Vad gör du på fritiden?
Spelar fotboll i Åseda IF. Jag har börjat spela i A-laget. Jag har många kompisar inom fotbollen.

Vilken kontakt har du med din familj i Syrien?
Vi pratar på telefon och Skype. Jag har kämpat för att de ska få komma hit och nu har de fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Alla utom min storasyster, som är 18 år.

Hur ser du på framtiden?
Jag vill bo kvar i Åseda och jobba här. Jag vill ha ett helt vanligt liv, med fru och två barn. Och jag vill jobba med att bygga hus.

Bakgrundsfakta
Namn: Ezoo Rashdan
Ålder: 17 år.
Familj i Syrien: Mamma, pappa, bror och syster
Familj i Sverige: Mamma, pappa, tre bröder och en syster
Hemland: Damaskus, Syrien
Ankomst till Sverige: 2013
Bor nu: sedan februari 2014 i ett familjehem i Åseda


« Fler nyheter